Fransa’nın esaretiden kurtuluş: Çad’ın Bağımsızlığı-1960

çad bayrağı

Afrika’nın ortasında kurak iklimi ile beraber, kısıtlı imkanlar altında sürdürülen bağımsızlık hikayesi; Çad. Pek çok sömürge topluluk gibi bağımsızlığa giden yolda gösterilen pek çok fedakarlık. Çad’ın esaretten kurtuluşu, bağımsızlığını ilanı, ekonomik ve stratejik önemi; hepsi yazımızda.

ÇAD HAKKINDA

Çad Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan orta Afrıka’da bir ülke. Kuzeyinde Libya, doğusunda Sudan, batıda ise Nijer komşusu. Ülkede kuzeyden başlayarak neredeyse yarısına kadar devam eden çöl mevcut. İsmini ise ülkede bulunan Çad Gölü’nden almıştır. Bu göl aynı zamanda Afrika’da en büyük 2. göl konumunda. Başkent N’Djamena en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti. Ülkede resmi olarak Arapça ve Fransızca konuşuluyor. İslamiyet %51 ile en yaygın din. Ülke nufüsu (2023) yaklaşık 19 milyon kişidir.

1990-2021 arası cumhurbaşkanı Debby

SİYASİ İSTİKRARSIZLIKLAR

Çad toprakları 1920’de Fransa’nın sömürgesine maruz kaldı. 1960’a kadar Fransız idaresinde kalan ülke 1960’ta Tombalbaye önderliğinde bağımsızlığına kavuşabildi. Ancak her şey yoluna girmemişti. 1965’te başlayan iç savaş 1979’a başkentin düşmesine kadar sürdü. Günümüze gelene kadar pek çok savaş, darbe girişimi ile siyasi istikrarsızlığını sürdürmektedir. Afrika’nın en yoksul ülkeleri arasındandır Çad. Ülkede nufüsün yaklaşık %80’i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır.

DAHA FAZLASI İÇİN

Tarih konusunda daha fazlasını okumak için Tarih bölümümüze linkten ulaşabilirsiniz.

One thought on “Fransa’nın esaretiden kurtuluş: Çad’ın Bağımsızlığı-1960

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir