Dünya Sosyal Medya Kullanımına Karşı Teyakkuzda

sosyalmedya

Her geçen gün artan sosyal medya kullanımına karşı pek çok Dünya ülkesi harekete geçmiş durumda. Özellikle küçük yaş grupları ve gençler teknolojinin getirdiği pek çok konuda tehlike altında.

Akıllı Telefonlar ve Sosyal Medya

Sosyal medya ve akıllı tlefonlar ile beraber ekran başınad geçirilen sürenin kontrolsüz oluşu ve pek çok suçunda yine akıllı telefonlar vesilesi ile yapılması sebebiyle oluşabilecek riskler gündemde. Akıllı telefonlar yüzünden tehditler, şantajlar, zorbalık, dezenformasyon, hakaret, mahremiyet ihlalleri ve hırsızlıklar söz konusu. Dünya çapında bu güne kadar alınan tedbirleri sizler için derledik.

Avustralya

Datareportal temmuz 2024 raporuna göre dünya nüfusunun %67si internet, yüzde %70i de cep telefonu kullanıyor. Kullanıcılar günlük yaklaşık olarak ortalama 6.5 saatini internet başında geçiriyor.

Avustralya Başbakanı Albanese konuyla ilgili olarak sosyal medyanın çocukları gerçek hayattan, ailelerinden, dostlarından uzaklaştırdığını ifade etti. Albanese yıl sonuna kadar sosyal medya platformlarına girişe yaş sınırı getireceklerini, sosyal medya kullanımının tehlikelerinin önüne geçmek istediklerini belirtti.

Avustralya İletişim Bakanı Rowland, ülke nüfusunun %75’inin yanlış bilgi ve dezenformasyondan etkilendiğini belirtti. Sunulacak olan yasa tasarısında sosyal medya şirketlerinden paylaşımların saklanmasını ve teslim edilmesi istenebilecek.

Amerika

Telefonlarla ilgili ilk yasak 1990’ların başlarında Amerika’da başlamıştı bile. Bazı sektörlerde cep telefonu ve mesajlaşmalarla ilgili kısıtlamalar bulunuyordu. Yakın zamanda 42 eyaletin başsavcısı sosyal medya platformlarının çocukların ruh ve akıl sağlığına tehlikeli tesirleri olabileceği yönünde ortak çağrı yaptı. Washington Post haberine göre başsavcılar ABD Kongresine mektup gönderip konuyla ilgili acil adım atılmasını istedi.

İtalya

Avrupa Birliği’de konuyla ilgili teyakkuzda. Zira şimdi önlem alınamaz ise ileride engel olmak çok daha zorlaşacak. İtalya’da çocukların sosyal medya hesaplarına sahip olmasının yasaklanmasına dair imza kampanyası başlatıldı.

Basındaki haberlere göre pedagog Novara ile psikoterapist Pellai tarafından atılan adımda 14 yaş altı çocukların telefon sahibi olması ile 16 yaş altı çocukların da sosyal medya platformlarında profil oluşturmalarının önüne geçilmesi isteniyor. Yasal bir düzenleme ile hayata geçmesini isteyen uzmanlara destek veren ünlü isimlerde var. Yönetmen Cortallesi ile Rohrwacher, Accorsi ve Zingaretti gibi İtalyan oyuncular çocukların korunması gerektiği konusunda hemfikir.

İtalya’da temmuzda Eğitim Bakanı Valditara gelecek dönemden itibaren ortaokula kadar okullarda herhangi bir telefonun kullanılmaması gerektiğini duurmuştu.

Hollanda

Diğer bir Avrupa Birliği ülkesi Hollanda’da ciddi tepkiler var. Öğrencilerin dikkatinin olumsuz etkilendiği ve bunun da sınav sonuçlarına yansıdığı gerekçesi ile ortaokul ve liselerden sonra ilkokullarda da akıllı telefonlar yasaklandı. Hollanda’dan az bir zaman önce ülkede Fransızca eğitim veren okul grupları telefonu tamamen yasakladı.

Yunanistan

Yunanistan’da alınan karara göre öğrenciler okula telefonla gelse bile çantalarından çıkaramayacaklar.

Fransa

Fransa’da 200 kadar ortaokulda öğrencilerin telefonları dolaplarında kilitli bir şekilde muhafaza etmeleri isteniyor. Pilot uygulama ile metod denenecek. Eğitim Bakanlığı uygulama başarılı olursa ülke genelinde yaymayı planlıyor.

Tehditler Bitmiyor

Brezilya’da yakın zamanda dezenformasyonun önüne geçemediği için ülke genelinde ‘i yasaklamıştı. Hükümet özellikle seçimlerle ilgili pek çok yanlış ve manipülatif haberin sosyal medya üzerinden yayılmasını gerekçe göstererek X’i yasakladı. Denetlenemeyen içerikler halkı tahrik edip galeyana getirebiliyor.

Sosyal medya konusunda başından beri katı kuralları olan Çin dünya genelinde popüler olan X,Facebook, Youtube gibi platformları başından beri yasakladı. Bunlar yerine yerli uygulamalar ile alternatiflerini kullanıyor. Bu platformlara kayıt olan kimseler gerçek kimlikleri ile kayıt olmak zorunda.

Hindistan’da 2020 yılında Tiktok’a ve WeChat’e yasak getirmişti. ABD’de de Tiktok yasak. Devlet-kamu cihazlarında Tiktok kullanılması yasak halde.

İran ise dünyaca ünlü sosyal medya platformlarını ahlaki ve ulusal güvenlik gibi sebeplerle yasaklamıştı. İran hükümeti paylaşımları denetleyerek ahlaka aykırı bulduğu davranışlarda kişileri cezalandırıyor. Mısır’da ise 5.000’den fazla takipçisi olan kişiler kayıt altına alınıyor ve medya yasalarına tabi olmak zorundalar.

Bakalım Türkiye’de süreç nasıl ilerleyecek. Her geçen gün artan tehlikelere karşı harekete geçilecek mi? Ne gibi adımlar atılabilir? Yoksa gençlerin çeşitli pek çok suça ortak olmaları artarak ilerleyecek mi?

Benzeri haberler için sitemizde gezinmeye devam edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir