HARBİYE NAZIRI İSMAİL ENVER PAŞA KİMDİR?

enverpasa

AİLESİ

23 Kasım 1881’de İstanbul Divanyolu’nda dünyaya gözlerini açtı. Babası dönemin bayındırlık teşkilatında inşaat teknisyeni olarak görev yapan Hacı Ahmet Paşa, annesi Ayşe Dilara Hanım’dır.

Soyu baba tarından Gagavuz Türklerine annesi tarafından Kırım-Tatar’lara dayanmaktadır. 5 çocuklu ailenin en büyüğüdür.

1.Dünya Savaşı’ndaki Kut’ül Amare Kahramanı olarak bilinen Halil Kut, Enver Paşa’nın öz amcasıdır.

EĞİTİMİ

Yaşına rağmen 1889’da Manastır Askeri Rüştiye’sine kabul edildi ve 1893 yılında mezun oldu. Ardından Manastır Askeri İdadisi’e başladı ve 6. sırada mezun olmayı başardı. Ardından Harp Okulu’na devam etti ve 1899’da 4.sırada bitirmeyi başardı. Takip eden yıllarda Harp Akademisini bitirdi ve 23 Kasım 1902’de Kurmay Yüzbaşı olarak 3.Ordu’nun emrinde Manastır 13.topçu alayı 1. bölüğünde görevine resmen başladı.

ASKERLİK HAYATI

Bulgar ve Rum çetelerine karşı başarılarının ötürü Mecidiye Nişanı’na layık görüldü. 13 Eylül 1906 yılında ise binbaşılığa terfi etti. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurulmasında öncü oldu. Gittiği her yerde anayasanın yürürlüğe girmesini gerektiğini anlattı ve meşruiyeti savundu. Çalışmalarından dolayı kendisine “Hürriyet Kahramanı” ünvanı verildi. 5 Mart 1909’da Berlin askeri ataşesi oldu. 2 yıldan fazla süren bu görevde fikir hayatının önemli kıvrımları oluştu. Almanya’yı yakından izleme imkanı bulan Enver Paşa Almanya’ya karşı hayranlık duydu.

Tüm bu sürecin içinde Sultan Reşat’ın yeğeni Naciye Sultan ile 15 Mayıs 1911 günü nişanlandı.İtalyan kuvvetlerine karşı başarılı direniş hareketinden ötürü 1912 yılında Yarbaylığa terfi ettirildi.

1913’te 1914’te ise Gneralliğe kadar yükseldi. 5 Mart 1914 yılında Emine Naciye Hanım ile evlenerek dünyaevine girdi.

Enver Paşa’nın aşk dolu mektupları bugüne gelen özel aşk konularındandır. Eşine yazdığı mektuplardan birisi şu şekildedir:

Sultanım, bazen hissiyatım bana karşı bile isyan ediyor. Allah aşkına bizi neden bu kadar sıkıyorlar?

Ben 3 seneden beri sizin Enver’iniz değil miyim? O halde neden resminizi bile görmek bana haram ediliyor?

Öyle anlarım oluyor ki aninemizin bu manasız istibdadı karşısında isyan edeceğim geliyor.

Öyleme geliyor ki günün birinde daireye gelip kimseye sormadan hareme girerek sizi arayıp, bularak bütün manilere, şekillere rağmen işte Sultanım geldim diye karşınıza çıkacağım.

Evet, böyle düşünmek belki de deliliktir. Fakat canım sıkılınca işte böyle çılgınca fikirler zihnime hücum ediyor.

Peki, hiç olmazsa resminizi olsun göndermeye cesaret edemiyor musunuz?

Yok, sizin bu dereceye varan çekingenliğinizi görünce duraksıyor, ne diyeceğimi şaşırıyorum… 

HARBİYE NAZIRI

Günümüz Milli Savunma Bakanı olduktan sonra orduda 1000 kadar yaşlı subayı ordudan tasfiye etti, gençlere önemli görevler verdi. Alman hayranlığından dolayı Alman ordusundan pek çok komutanı danışmanlık görevi verdi. 1918 yıllarına kadar bakanlığını sürdürdü.

1914 yılı itibariyle Almanya’nın yanında resmen savaşa girilmiş, 1.Dünya Savaşı başlamıştı.

15 Mart 1921’de Talat Paşa öldürülünce İttihat ve Terakki’nin 1 numaralı ismi haline geldi.

Dünya savaşının bitmesinin ardından pek çok başarısızlık ile itham edildi ve ordudan atılmasına kadar bu süreç sürdü. Anadolunun kurtarılması hareketine katılmak istese de kabul edilmedi. Bunun üzerine Enver Paşa’da Orta Asya’ya geçip çeşitli Türk boylarına destek olmak ve onların bağımsızlığı için mücadele etmek istedi.

4 Ağustos 1922’de Belcuvan bölgesinde bir bayram günü bayramlaşırken Yakov Melkumov koutanlığındaki Rus müfrezesinin baskınına uğradı ve yanındaki askerleri ile çarpıştı. Burada ölen Enver Paşa Cegan Tepe’sine gizlice defnedildi.

CENAZESİNİN TÜRKİYE’YE NAKLİ

1995’te dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in girişimleri ile Tacisiktan’dan İstanbul’a getirildi. Ölüm tarihi olan 4 Ağustos’ta 1996 yılında İstanbul’da Talat Paşa’nın yanına defnedildi.

Farsça, Rusça, Almanca ve Fransızca bilen Enver Paşa iyi de portre çizerdi. Enver Paşa’nın kendi anılarını anlattığı bir kitabı da vardır.

4 thoughts on “HARBİYE NAZIRI İSMAİL ENVER PAŞA KİMDİR?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir