12 mart 1921’de Mehmet Akif Ersoy tarafından yazdılan İstiklal Marşı 105 senedir Türk milletinin.
Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal milli marşı olan İstiklal Marşı, 105 senedir bağımsızlığımızın sembolü. Anadolu’da milli mücadele devam ettiği zamanlarda Mehmet Akif Ersoy tarafından güftelendi. Akif, savaşın kazanılacağından hiç şüphesi yoktu.
Şiir 12 mart 1921 günü Meclis’te kabul edildi ve okundu. Bugünkü okuduğumuz bestesi Osman Zeki Üngör’e aittir.

Gelişimi
Milli Mücadele dönemi Milli Eğitim Bakanlığı, istiklal harbinin milli bir ruh ve mücadele içerisinde devam etmesi için ulusal duyuruya çıktı. Bu kapsamda yazılacak en güzel şiire para ödülü kondu. Yarışmaya 724 aday katıldı. Akif’in yanı sıra Kazım Karabekir ve Hüseyin Suat Yalçın gibi isimler de yarışmaya katıldı. Başta para ile millete şiir yazılamayacağı için katılmak istemeyen Mehmet Akif daha sonra davet üzere yarışmaya dahil oldu. Bu harika eseri Ankara’da Tacettin Dergahı’ndaki odasında kaleme aldı.
Hem asker hemde bürokratlar tarafından çok sevilen şiir, 17 şubat 1921 günü gazetelerde ilan edildi. Hatta öyle ki Akif’in şiiri okunduğunda diğer şiirlerin okunmasına dahi gerek duyulmadı. Ama itirazlar sonrası bütün şiirler okundu.
Mehmet Akif kazandığı 500 liralık ödülü Darülmesai’ye bağışladı. Ödülün yanısıra şiiri de millete armağan etti. Hatta öyle ki şiir kitaplarının hiçbirinde istiklal marşına yer vermedi.

İstiklal Marşı
Savaş halinden dolayı şiirin bestelenmesi 2 yıl gecikti. 12 mart 1923 günü şiirin bestelenmesi yarışması açıldı. Yarışmaya 24 besteci katıldı. Olağanüstü durumda olunduğu için besteye karar verilemedi. Her bölgede farklı besteler okunmaya başlandı. 1930 yılında cumhurbaşkanlığı orkestra şefi olan Osman Zeki Üngör kendi bestesini kabul etmiştir.
İsmet Özel tarafından okunan bestesi: