Preveze Deniz Muharebesi ve Akdeniz’de Tam Hakimiyet

barbaroshayreddinpaşa

28 eylül 1538 günü Yunanistan açıklarında Osmanlı ile Haçlı donanması arasında meydana gelen savaş. Sonrasında Akdeniz Türk gölü haline geldi.

Türk Deniz Kuvvetleri için tarihi bir gün olan 28 eylülün sebebi Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki kuvvetlerin Preveze’de kazandığı destansı zaferden dolayıdır. Yunanistan’ın kuzeybatı civarına denk gelen mevkide Papa 3.Paulus’un desteğiyle bir arada bulunan Haçlı donanmasına karşı tarihi bir zafer elde edildi. Komutada Amiral Andrea Doria bulunan Haçlı Ordusu Barbaros Hayreddin Paşa’nın üstün hamlelerine karşı direnemedi. Elde edilen bu kesin ve üstün zafer ile beraber Akdeniz’de Osmanlı Devleti için herhangi bir tehdit kalmamış ve Akdeniz Türk Denizi haline gelmişti.

Savaşa Doğru

1537 yılında Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Barbaros Hayreddin Paşa, Ege ve Yunan denizlerinde önemli bir temizlik yaptı ve pek çok adayı Osmanlı topraklarına kattı. Sire, Bara, İstendil, Kerpe gibi bölgeleri ele geçirilmiş Nakşa Dükalığı’da Osmanlı topraklarına katılmıştı. Devamında Venediklilerin olan Korfu Adası’da Osmanlı himayesine girmişti.

Gelişmeler üzerine endişe duyan Papa şubat 1538’de Barbaros Hayreddin Paşa’yı durdurmak amacıyla Hristiyan devletlere bir çağrıda bulundu. İspanyol İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti, Ceneviz Cumhuriyeti, Papalık, Malta Şövalyeleri kuvvetleri hep birlikte Kutsal İttifak adı altında bir araya geldi. Kutsal İttifak donanımlı bir donanma oluşturdu.

Taraflar

Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Devleti 122 kadırga ve galyot ile 12.000 levente sahipti. Kutsal İttifak ise 112 kadırga, 50 kalyon ve 140 barka ile beraber 300 üzerinde parça donanmaya sahipti. Bazı kaynaklarda 600 parça donanma olduğuda yazar. Bunlarla birlikte 60.000 kişiyi taşıyordu. Bütün bu kuvvetlerin komutasında da Cenevizli Amiral Andrea Doria vardı.

Osman Nuri Paşa Tablosu

Savaş sonunda Türkler 128 adet gemiyi batırmış veya ele geçirmişti. Yaklaşık 3.000 tane de esirleri vardı. Osmanlı donanmasında herhangi bir gemi kaybı olmamıştı. Ama 400 veya 800 kadar da savaşta kayıp verdiler. Ertesi gün Papalığın savaşa devam etmesini söylemesine rağmen Doria geri çekildi ve savaş alanını terk etti.

Savaş Sonrası

Sonrasında Barbaros Hayreddin Paşa zaferlerine devam etti. İyonya ve Ege denizinde bulunan bütün adaları ele geçirdi. Ekim 1540 yılında Venedik ile Osmanlı arasında barış antlaşması imzalandı. Venedik Osmanlı Devleti’ne 300.000 duka altını savaş tazminatı olarak ödedi. Akdeniz’de Venedik ve İspanya artık Osmanlılar için tehdit olmaktan çıkmıştı. Osmanlı Devleti artık denizlerde rakipsizdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir