3. Dünya Savaşı’nda Atom Bombalarının Etkisi ve Sonuçları

atombombası

Özellikle orta doğuda sürekli yeni gelişmeler yaşanması ile birlikte savaş teknolojileri çokça konuştuk. Pek çok kimsenin aklında savaşın taraflar ve stratejileri var. Peki olası bir 3. Dünya Savaşı’nda atom bombaları nasıl olacack? Atom bombalarından daha etkili olduğu bilinen Hidrojen Bombaları tesiri hakkında ise henüz fikrimiz yok. Atom bombası kullanmadan savaş kazanmak mümkün mü? Uzmanların tahminine göre 3. Dünya Savaşı’nda ölü sayısı en az 100 milyon civarında olacak.

GEÇMEYECEN ACI: HİROŞİMA VE NAGASAKİ

Tarihler 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, 9 Ağustos 1945 günü ise Nagasaki’ye Amerika Birleşik Devletleri atom bombası attı. Daha öncesinde savaşta geriye düşen Amerika bu kritik hamlesi sonrası savaşı kendi lehine neticelendirdi.

1945 yılında bu 2 saldırıda Hiroşima’da yaklaşık 140.000, Nagasaki’de ise 80.000 kişi yaşamını yitirdi. Nagasaki Belediyesi 2007 yılında yaptığı açıklamaya göre ölenlerin net sayısı 143.124’tür. (1)İlginç olan ise Amerika özellikle can kaybının çok olması için insanların en çok dışarıda olduğu saati yani 08.15’i seçti. Ve de atom bombası atılacak olan yerlere Amerika hava saldırısı yapmayacağım dedi. Böylelikle insanlar bu 2 şehirde de daha da yoğunlaşacak ve saldırının tesiri daha net görülecekti.

bölgenin öncesi ve sonrası

ATOM BOMBASI TATBİKATLARI

Atom bombası atılmadan önce “fat man” bombasının aynısına 2.858 kiloluk TNT doldurdular. Balkabağı bombası ile bombardıman tatbikatı yaptı. Tinian adasından 24,26,29 temmuzlarda ve 8,14 ağustoslarda toplam 49 kez tatbikat yaptılar. Bu tatbikatlarda farklı 30 noktaya bomba bıraktılar. Bombayı taşıma görevi ise ağır kruvazör USS Indianapolis’e verildi.

VUR EMRİ

Başkan Truman 2 Ağustos’ta 509. Mürettabat Grubu’na çok gizli bir emir verdi. Emre göre 6 Ağustos’ta bomba gözle görülerek atılacaktı. Hedefte ise Hiroşima şehir merkezi ve sanayi bölgesi vardı. Bombanın bırakılacağı uçak “Enola Gay” Japon hava sahasına girdiğinde fark edildi ve Japon kuvvetleri tarafından ateş ettiler. Ancak isabet ettirilemedi ve Enola Gay görevini icra için yoluna devam etti. Enola Gay, little boyu saat 08.15’te yaklaşık 9000 metreden attı. Bomba 43 saniye düştükten sonra havadan 600 metre yüksekte patladı.

Atom bombasının atıldığı nokta

ATOM BOMBASININ TESİRİ

Düştüğü merkezde 750 km hızla esen rüzgar sebebiyle canlılık tamamen son buldu. 3-5 km aralrında rüzgarın hızı 470 km civarındaydı. Bu alanda da bütün yapılar zarar görmüş ve çok azı ayakta kaldı. Merkezinden 12 km uzaklığa kadar bütün insanlara tesir etti. 12 km uzağındaki insanlar bile ciltlerinde 2. derecede yanık oldu. Patlama etkisi ile pek çok kişi kör kaldı.

Patlamanın etkisiyle 3.000 derecelik ısı açığa çıktı ve hem insanlar hemde atmosfer açısından büyük problemler oluştu. İlerleyen yıllarda radyasyon sebebiyle pek çok kişi sakat veya ölü doğdu.

Konu dışında diğer tarih konulu yazımız İsmail Enver Paşa’yı okumak için:

(1) https://web.archive.org/web/20071029214252/http://www1.city.nagasaki.nagasaki.jp/gentai/irei_tuitou/houan.html

2 thoughts on “3. Dünya Savaşı’nda Atom Bombalarının Etkisi ve Sonuçları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir