Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi ve Kudüs’ün Fethi

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi tarihi Kudüs zaferine 20 eylül 1187 yılında başlamış ve 2 ekim günü bitirmiştir. Hayatı Kudüs idealleriyle dolu olan Selahaddin Eyyubi’yi tanıyoruz.

Selahaddin Eyyubi

Hayatı

Doğum günü net olmasa da 1137 yılında doğan Selahaddin Eyyubi, 4 mart 1193 günü Eyyubiler Devlet’i kurucusu ve hükümdarı olarak vefat etmiştir. 1187 yılında mübarek toprakları Haçlılardan geri almak için donanımlı bir ordu kurdu ve 4 temuz 1187 yılında Hıttin Savaşı ile Haçlı ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı. 2 ekim 1187 yılında ise Kudüs’ü Haçlılardan alarak bölgedeki 88 yıldır devam eden katolik hakimiyetine son verdi. Kudüs’ü tekrardan İslam Dünyası’nın emrine sundu. Haçlılar bu ağır yenilgiden sonra 3.Haçlı seferleri için tekrar girişimde bulunacaklardı.

Eyyubiler’in en geniş sınırları

Selahaddin, tahtta kaldığı süre boyunca Şii merkezli Fatımilerle de mücadele etti. Adıd’ın 1171’de ölümünden sonra Selahaddin, Kahire’deki Şii Fatimi halifeliğini kaldırdı. Fatımi devletini yıktı ve merkezi Bağdat’ta bulunan İslam halifeliğine bağladı. 1174’ten sonra Selahaddin Suriye üzerine yürüdü, fetihlerini buradan devam etti. 1175’te Zengileri yendi ve onları da hakimiyet altına aldı. Daha sonra Abbasi halifesi Müstazi tarafından “Mısır ve Suriye’nin Sultanı” ünvanı verildi. Sultan Selahaddin artık yeni bir hanedan sahibi olmuştu.

Selahaddin Eyyubi hanedanlığı sonrasında Suriye’nin kuzeylerine doğru harekete devam etti. İlerleyen yıllarda topraklarını sürekli genişletti. En güçlü döneminde Mısır, Suriye, Irak, Hicaz, Yemen, Kuzey Afrika gibi bölgeler hakimiyeti altındaydı. Kudüs Krallığı başta olmak üzere Haçlılara ve Haçlı saldırılarına karşı çok büyük mücadeleler verdi. Mücadelesinin devamında ekim 1187’de Kudüs’ü fethederek Haçlılara bir ağır darbe daha vurdu. 7 eylül 1191’de Arsuf savaşında yenilmiş olsada yaptığı anlaşma ile Kudüs’ü Müslümanların hakimiyetinde tutmayı başardı.

Selahaddin Eyyubi Kudüs’ü fethetmesiyle, Kudüs’e tekrardan özgürlük getirmesiyle Müslüman dünyasında ayrı bir yeri olmaya devam edecektir. Türk, Arap ve Kürtler için özel bir karakter olarak anılmaktadır. Kudüs Fatihi diye de anılır.

Selahaddin Eyyubi’nin mezarı

Kudüs’ü Fethi

Selahaddin Eyyubi 20 eylül 1187 günü Kudüs’ü kuşatmaya karar verdi. Kudüs fazla savunulamadı ve İbelinli Balian komutasındaki Kudüs teslim oldu. Şehirdeki hrisyitanlar fetihten sonra Kudüs’ü terk etti.

Kuşatma öncesinde Kudüs Krallığı çeşitli anlaşmazlıklaryüzünden zayıflamış kendi iç meseleleri ile ilgilenmek durumundaydı. 4 temmuz günü Selahaddin Eyyubi’nin 30.000 kişilik ordusu ile karşılaşan Kudüs Krallığı sıcaklardan, açlıktan ve susuzluktan dolayı yorgun haldeydi. Selahaddin bu savaşı zorlanmadan kazandı. Ardından Kral Lüzınyanlı Guy esir alındı. Selahaddin’in Kudüs’ün fethi öncesinde elini güçlendiren bir hamle oldu bu.

Müslüman ordusu pek çok avantaj ile gelmişken Kudüs’te şehir savunması için yeterli asker yoktu. Eli kılıç tutan herkes askere alındı ve savunmada faydalanıldı. Kudüs’ü savunan komutan İbelinli’ye teslim olması noktasında çeşitli ısrarlar olmasına rağmen bunu umursamadı.

Selahaddin Eyyubi Kudüs’e karşı özel duygular besliyordu. Kuşatma sırasında son derece dikkatli davrandı. Kudüs’ü asla yağma-talan düşüncesi yoktu. Çocukluğundan beri hayalini kurduğu Kudüs’e kavuşması an meselesiydi.

2 ekim 1187 günü İbelinli ve Selahaddin bir araya geldiler. 12 gün süren kuşatmadan sonra aralarındaki anlaşma ile Selahaddin Kudüs’ü teslim aldı. Kudüs pek çok katliama şahit olmuşken Selahaddin fethi sonrasında hiçbir şekilde intikam almadı.

Müslümanlar için mukaddes sayılan Kudüs artık İslam diyarı olmuştu. Selahaddin cuma namazını Kudüs’te kıldı. Ardından haçlılar ile mücadelesine kaldığı yerden devam etti.

Benzeri yazılar için internet sitemizde gezinmeye devam ediniz.

One thought on “Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi ve Kudüs’ün Fethi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir